Hiskin Riskipeli on virtuaalihevonen. Hiskin Riskipeli is a SIM game horse.

     
Kuvat © eripura.net

Muistoissamme
19.06.2011 - 02.04.2014
Muistosivut

Hiskin Riskipeli

KTK-II, Ch, KRJ-II, SLA-I

Virallinen nimiHiskin Riskipeli RekisterinumeroVH11-018-1412
Rotu, sukupuoliSuomenpienhevonen, ori Väri, säkäkorkeusRautias, 141 cm
Syntymäaika19.06.2011 (VHKR, ) PainotusKouluratsastus
KasvattajaEVM KoulutusKo He A
Ex-omistajaToffe (VRL-09182), Stecker MeriititKTK-II, Ch, KRJ-II, SLA-I
OmistajaSusanna (VRL-03881)

19.09.2011 3 v.; 19.12.2011 6v.

Taustaa

Riskan entisen omistajan, Toffen, mukaan Riska oli varsinainen heräteostos: Toffe oli vieraillut paikallisissa kouluratsastuskilpailuissa ystävänsä hevosenhoitajan roolissa. Kun hänellä oli ollut hiukan aikaa käydä katsomassa kilpailusuorituksia, hän oli tietenkin käyttänyt tilaisuuden hyväkseen. Kouluaitojen sisällä hän sitten oli nähnyt Riskan ensimmäisen kerran, eikä näky juuri silmiä hivellyt: Riska ei ollut näyttänyt tottelevan ainuttakaan ratsastajansa antamaa apua, mutta silti ori oli tehnyt Toffeen niin suuren vaikutuksen, että Toffe halusi orin itselleen. Parin tiedustelun jälkeen hän oli saanut orin omistajan tietoonsa, ja muutamaa soittoa myöhemmin Riskan kauppakirjassa luki omistajan kohdalla Toffen nimi. Toffe oli tuolloin arvellut, että Riska oli luultavasti villimpi kuin yksikään hänen siihen asti omistamistaan hevosista. Villin luonteensa vastapainona Riska oli kuitenkin äärettömän kiltti ja lojaali niitä ihmisiä kohtaan, joihin se todella luotti. Toffe onkin luonnehtinut Riskaa "yhden ihmisen hevoseksi".

En voi sanoa olleeni Riskaa ostaessani aivan yhtä rakkauden sokaisema kuin Toffe aikoinaan. Toki minäkin ihastuin komeaan suomenpienhevoseen, mutta vasta kuultuani orin nimen olin myyty: Hiskin Riskipeli saattaa kuulostaa omituiselta nimeltä, mutta vakuutus- ja finanssimatematiikkaa opiskelevaa orin nimi todellakin miellyttää. Riska oli ensimmäinen hevonen, jonka nimi ja opiskelualani selvästi kohtasivat, joten tämä hevonen minun oli aivan pakko saada! Tein ostotarjouksen Riskan tallikaveristakin, mutta onnekseni parivaljakosta Riska lopulta lähti mukaani, kun molempia ei ilmeisesti voinut saada. Näin Riskasta tuli juuri perustetun Hetken Suomenhevosten ensimmäinen ori, näillä näkymin ikioma kantaorimme.

Luonne

Onneksi Toffe ei jättänyt minua aivan yksin Riskan kanssa vaan ohjeisti huolellisesti ennen kuin päästi meidät lähtemään uutta kotia kohti: Hoitamiseen kannattaa varata riittävästi aikaa, sillä hoitaessa Riska tepastelee ympäri karsinaansa ja saa usein hoitajansa hermostumaan. Hoitotoimenpiteet joudutaankin aloittamaan poikkeuksetta operaatiolla "orin rauhoittelu", johon saa helposti tuhraantumaan kymmenenkin minuuttia. Jos rauhoittelu on tehty perusteellisesti, Riska seisoo rauhassa harjaamisen loppuun asti ja tyytyy vain tarkkailemaan hoitajan puuhasteluja. Jos rauhoittelu kuitenkin tehtiin hutaisten, ori jatkaa rauhatonta tepasteluaan heti, kun hoitaja saa harjan käteensä, ja rauhoittelutuokio on aloitettava alusta. Kavionsa Riska nostaa kiltisti, eikä se edes yritä vetää jalkaansa alas kesken kaiken. Joskus ori tosin alkaa nojata hoitajaansa siinä määrin, että kavioiden puhdistaminen tulee astetta vaikeammaksi... Satuloiminen on puolestaan oma operaationsa: se onnistuu kyllä pienen taistelun jälkeen, mutta vaatii yleensä ensin suitsia laitettaessa pään nostamisen katonrajaan ja sen takaisin alas saamisen, joskus jopa hampaiden väistelemisen, kun Riska yrittää purra. Toffe totesikin oria ostaessani, että sillä on nähtävästi satuloinnista jonkinlaisia huonoja kokemuksia, koska se on Toffella alusta asti harrastanut satuloinnin vastustelemista. Itse satulan kanssa ongelmia ei juuri ole, vaan Riska antaa laittaa satulan selkäänsä melko nätisti, vaikka silloin tällöin ori yrittääkin väistää satulan alta pois.

Riskaa voisi kuvailla työmyyräksi. Jo kentälle tai maneesiin talutettaessa Riska alkaa kävellä reippaammin, ja orista näkee selvästi, että se innostuu päästessään töihin. Riskalla onkin hyvin korkea työmoraali, mikä on eduksi koulukiemuroiden oppimisessa. Vaikka ori on ratsastettaessa huomattavasti helpompi kuin hoitaessa, orin selkään ei voi laittaa ketä tahansa: esimerkiksi pienet lapset hermostuttavat oria usein liikaa, mutta oikean ratsastajan kanssa ori kulkee kuin unelma. Riska on myös melko herkkä suustaan, joten sitä täytyy ratsastaa tasaisella ohjasotteella. Taitava ratsastaja saa Riskan rentoutumaan vähitellen, jolloin orista kuoriutuu osaava ratsu. Riskalla ei ole kuitenkaan kovin lennokkaat askeleet, joten lisätyt askellajit eivät suju orilta yhtä hyvin kuin kootut askellajit, joissa se sitten loistaakin. Erityisesti pohkeenväistö tuottaa Riskalle vaikeuksia, ja kun ori yrittää päästä vaikeasta tehtävästä tekemällä liikkeen mahdollisimman nopeasti, oriparka meinaa välillä kompastua jalkoihinsa.

Kilpailuissa Toffe on kertonut Riskan käyttäytyvän vielä vuosia myöhemmin joskus samalla tavalla kuin silloin, kun Toffe näki orin ensimmäisen kerran. Riska on hermostunut ja tuntuu stressaavan kilpailutilannetta ratsastajaakin enemmän. Kun orin saa rauhoittumaan, se on oikein luotettava kilparatsu ja tekee parhaansa. Toffen mukaan Riska pyrkii itse hakeutumaan peräänantoon jo verryttelyssä, joten jos orin vain saa rauhoittumaan kunnolla ja rentoutumaan, tuloksia kilpailuissa syntyy varmasti.

Lisätietoja meriiteistä

Kantakirjaus (05.04.2012, uusinta)
17 + 18 + 18 + 18 = 71 p KTK-II (P, R)
- Erinomainen pienhevostyyppi, pyöreä pitkä runko, alhainen kaulakiinnitys, takakorkea, piirteetön säkä
- Lyhyt kaula, erottumaton säkä, pitkähkö runko, jyrkkä lautanen, hyvät jalat.

Champion-arvonimi (myönnetty 08.01.2013)

KRJ:n laatuarvostelu (15.07.2013)
21 (7+7+7) - 43 - 16 - 10 - 8 = 98 p KRJ-II

Suomenhevosten laatuarvostelutilaisuus (15.10.2013)
16 + 21 + 23 + 23 + 18 = 101 p SLA-I
1. Erinomainen tyyppi ja sukupuolileima (5p)
2. Leveä kaulanliittymä runkoon, kaunis pää (4p)
3. Melko pitkä sopusuhtainen runko (3p)
4. Melko hyväasentoiset jalat (4p)

→ Riska sai laatuarvostelutilaisuutensa parhaat pisteet!

Suku ja jälkeläiset

i. Monipeli EVM
sph, 140 cm, prt
ii. Tasapeli EVM
sph, 148 cm, m
iii. Taikapeli EVM
iie. Diane EVM
ie. Duuri EVM
sph, 144 cm, prt
iei. Ekstrastuuri EVM
iee. Viretär EVM
e. Eilan Eloviiri EVM
sph, 143 cm, prt
ei. Onne EVM
sph, 144 cm, prt
eii. Oikeesti EVM
eie. Sarasta EVM
ee. Ninni EVM
sph, 146 cm, prt
eei. Taistelija EVM
eee. Keljutar EVM

Punarautias suomenpienhevonen, i. Monipeli, oli aikoinaan kysytty jalostusori suomenpienhevoskasvatuksessa. Jo edesmennyt ori näkyy ja kuuluu edelleen, sillä moni sen jälkeläisistä on menestynyt kilpakentillä ja vaikuttanut myöhemmin omalta osaltaan suomenhevosjalostukseen. Monipeli kilpaili kouluratsastuksen helpoissa luokissa keräten kasan ruusukkeita. Riskan ja sen isäorin tapauksessa omena ei ole kauas puusta pudonnut: Monipeli oli luonteeltaan samanlainen työmyyrä kuin jälkeläisensä Riska.

ii. Tasapeli on kirjaimellisesti sukunsa musta lammas - tai siis hevonen. Mustalla orilla oli ulkonäköä vaikka muille jaettavaksi, ja ori itsekin tiesi sen. Hyvin itsetietoinen ori ei jättänyt kylmäksi näyttelytuomareiden lisäksi myöskään kouluratsastustuomareita eikä tammoja omistajineen: Ori kilpaili hyvällä menestyksellä jopa Vaativaa B:tä ja jätti jälkeensä tusinan verran jälkeläisiä.

Punarautias ie. Duuri ei tehnyt kokonsa puolesta poikkeusta Riskan suvussa, vaan sekin oli kompakti pienhevonen. Tamma kilpaili kouluratsastuksessa parhaimmillaan Helppoa A:ta menestyen kohtuullisesti. Sen sijaan ulkonäöllisesti tamma ei ollut mikään rakennekukkanen: Kyllä se jalostukseen kelpasi, mutta tamman käyttöominaisuudet löivät mennen tullen sen ulkonäölliset avut. Niinpä tamman jälkeläisten isän yhtenä tärkeimmistä kriteereistä oli hyvän rakenteen periyttäminen. Elämänsä aikana tamma sai kaksi jälkeläistä.

e. Eilan Eloviiri on punarautias suomenpienhevostamma, joka muistetaan sen rempseästä luonteesta ja pehmeistä, hyvin ratsastajaystävällisistä askellajeista. Tamma kilpaili helppoja luokkia sekä koulu- että esteratsastuksessa. Pieni tamma noteerattiin myös ulkonäkönsä puolesta, ja se menestyi näyttelyissä ja myös kantakirjattiin. Vanhoilla päivillään Eilan Eloviiri toimi siitostammana saaden neljä suomenpienhevosvarsaa. Pienen kokonsa lisäksi tamma on periyttänyt jälkeläisilleen yhteistyökykyistä ja reipasta luonnetta.

ei. Onne on punarautias suomenpienhevonen kuten suuri osa Riskan sukulaisista. Ori on kilpaillut erinomaisella menestyksellä sekä kouluratsastuksessa helppoja luokkia että esteratsastuksessa parhaimmillaan metrin luokkia. Ori ei varsinaisesti loistanut ulkonäöllään mutta oli riittävän hyvärakenteinen kelvatakseen suomenhevosten kantakirjaan pienhevossuunnalle. Orilla on kaksi jälkeläistä.

Punarautias suomenpienhevonen, ee. Ninni, oli sympaattinen pikku tamma. Nöyräluonteinen ja kaunisliikkeinen tamma menestyi mainiosti kouluratsastuksessa kilpaillen jopa Vaativan B:n luokkia. Koulupainotuksensa vuoksi esteet eivät kuuluneet tamman kilpalajirepertuaariin, mutta kotosalla tamma hyppäsi mielellään ja esteratsastus oli ikään kuin sen mieltävirkistävä harrastus. Kilpailemisen ohessa tamma sai kolme jälkeläistä, kaikki tammavarsoja.

Jälkeläiset:

Kilpailukalenteri

Koulukilpailut:
16.10.2011 KRJ - Kutsu, helppo B - 6/50
18.10.2011 KRJ - Kutsu, helppo B - 2/50
06.11.2011 KRJ - Kutsu, He A - 4/30
12.11.2011 KRJ - Kutsu, He A - 3/50
13.11.2011 KRJ - Kutsu, He A - 5/50
26.11.2011 KRJ - Kutsu, He A - 5/50
26.11.2011 KRJ - Kutsu, He A - 4/50
29.11.2011 KRJ - Kutsu, He A - 1/50
30.11.2011 KRJ - Kutsu, He A - 1/50
02.12.2011 KRJ - Kutsu, He A - 4/50
06.12.2011 KRJ - Kutsu, He A - 7/50
16.12.2011 KRJ - Kutsu, He A - 1/40
17.01.2012 KRJ - Kutsu, He A - 7/50
23.01.2012 KRJ - Kutsu, He A - 2/40
24.01.2012 KRJ - Kutsu, He A - 3/40
24.01.2012 KRJ - Kutsu, He A - 7/50
24.01.2012 KRJ - Kutsu, He A - 5/40
27.01.2012 KRJ - Kutsu, He A - 4/40
03.02.2012 KRJ - Kutsu, He A - 3/50
05.02.2012 KRJ - Kutsu, He A - 6/60
14.02.2012 KRJ - Kutsu, He A - 4/40
14.02.2012 KRJ - Kutsu, He A - 5/50
15.02.2012 KRJ - Kutsu, helppo B - 5/50
20.02.2012 KRJ - Kutsu, He A - 7/60
21.02.2012 KRJ - Kutsu, He A - 6/50
23.02.2012 KRJ - Kutsu, helppo B - 8/86


25.02.2012 KRJ - Kutsu, He A - 3/40
27.02.2012 KRJ - Kutsu, He A - 4/40
27.02.2012 KRJ - Kutsu, He A - 6/50
27.02.2012 KRJ - Kutsu, He A - 1/40
29.02.2012 KRJ - Kutsu, He A - 5/50
01.03.2012 KRJ - Kutsu, He A - 2/50
02.03.2012 KRJ - Kutsu, He A - 1/60
03.03.2012 KRJ - Kutsu, He A - 1/50
04.03.2012 KRJ - Kutsu, He A - 2/60
05.03.2012 KRJ - Kutsu, He A - 7/70
06.03.2012 KRJ - Kutsu, He A - 3/60
07.03.2012 KRJ - Kutsu, He A - 2/50
09.03.2012 KRJ - Kutsu, He A - 6/60
09.03.2012 KRJ - Kutsu, He A - 7/60
14.03.2012 KRJ - Kutsu, helppo B - 5/86
15.03.2012 KRJ - Kutsu, helppo B - 6/86
17.03.2012 KRJ - Kutsu, helppo B - 7/86
20.03.2012 KRJ - Kutsu, He A - 3/50
21.03.2012 KRJ - Kutsu, He A - 2/50
01.04.2012 KRJ - Kutsu, He A - 7/60
08.04.2012 KRJ - Kutsu, He A - 5/40
09.04.2012 KRJ - Kutsu, KN Special - 2/40
10.04.2012 KRJ - Kutsu, He A - 5/40
11.04.2012 KRJ - Kutsu, He A - 2/50

20.12.2011 - Heijastus - KRJ Cup - He B » 7/296
30.12.2012 - Oldfinion - KRJ Cup - He B » 22/253
02.03.2013 - Oldfinion - KRJ Cup - He A » 6/202

Muut:
31.10.2011 Kutsu - VSHK-CUP - He A - 5/101
05.11.2011 VSR - III-palk. (tuomari Shonna.)
05.12.2011 VSR - Ikäryhmäkilpailun toinen osakilpailu - 3+8+8=19p = 6/12
12.12.2011 VSR - Ikäryhmäkilpailun finaali, 4v 90cm - 3/10
30.11.2012 - Koston - VSR Cup - He B » 20/95
30.11.2012 - Koston - VSR Cup - He A » 66/105
09.01.2013 - Virtuaaliset Suomenratsut - VSR - KN Special » 4/4
09.01.2013 - Virtuaaliset Suomenratsut - VSR - He A » 4/5
10.01.2013 - Virtuaaliset Suomenratsut - VSR - KN Special » 4/4
10.01.2013 - Virtuaaliset Suomenratsut - VSR - He A » 1/5
11.01.2013 - Virtuaaliset Suomenratsut - VSR - KN Special » 2/4
11.01.2013 - Virtuaaliset Suomenratsut - VSR - He A » 3/5

Näyttelyt:
17.12.2011 Riimin talli - NJ - BIS2, MVA-SERT, JS (pt. Anniina K.)
29.02.2012 Stecker - NJ - BIS2, MVA-SERT, JS (pt. Anniina K.)
09.04.2012 Fiktio - NJ - LKV2, irtoSERT, JS (pt. Shonna.) 24.02.2013 - Kajon Suomenhevoset - NJ - Suomenpienhevosorit, tuom. Peppi S. » LKV3/11 & KUMA, JS
26.02.2013 - Helmen Suomenhevoset - NJ - Sph-orit, tuom. Peppi S. » jaettu LKV4/12 & KUMA, JS
06.03.2013 - Viehättävä - NJ - Suomenpienhevosorit, tuom. Peppi S. » LKV5/12 & KUMA, JS
09.03.2013 - Suomenhevostalli Helmi - NJ - Suomenpienhevosorit, tuom. Peppi S. » LKV2/11 & irtoSERT, JS (BIS-kehästä ei tuloksia)

Päiväkirja

02.07.2013 Päiväkirjamerkintä (© omistaja)
Tänä aamuna hevosia ruokkiessani olin syventynyt pohtimaan, olisiko Hetkessä heinäkuun KRJ:n laatuarvostelutilaisuuteen lähetettäviä hevosia. Kun vein Riskalle heinäkasaa, tajusin, että orihan alkaa olla jo iäkäs ja sen kanssa olisi vähitellen kiire päästä tuohon laatuarvosteluun arvioitavaksi. Niinpä hevoset ruokittuani painuin mökkiini työpöytäni ääreen tekemään suunnitelmaa Riskan osallistumisesta:

  • Rakenne - max. 30 pistettä: 3 x 7 p = 21 p
  • Kilpailumenestys - max. 40 pistettä + CUP-pisteet: KRJ:n sijoituksista 40 p + CUP-pisteistä 3 p
  • Vanhempien kisatulokset - max. 25 pistettä: sukuselvitys 2/3 polvesta, max. 16/20 p
  • Jälkeläisten kisatulokset - max. 15 pistettä: Malkamäen Pähkinärouhe 3 x 0,5 p = 1,5 p, Hetken Aaria 21 x 0,5 p = 10,5 p, Hetken Verran 16 x 0,5 p = 8 p, Sakastin Renium 37 x 0,5 p = 18,5 p → Yht. 10 p
  • Lisäpisteet - max. 8 pistettä: 3 p + (5 x 1 p = 5 p) + (1 x 0,5 p = 0,5 p) + 2 p + 2 p → Yht. 8 p

Riskan voisi siis odottaa saavan vähintään 82 pistettä, mikä tietäisi KRJ-III -palkintoa. Kahden polven sukuselvityksellä voisi saada 98 pistettä eli KRJ-II -palkinnon, kolmen polven selvityksellä pääsisi käsiksi jo 1. palkintoon. Ei muuta kuin ilmoittautumaan!

08.01.2013 Päiväkirjamerkintä (© omistaja)
Ooh, Riskalle myönnettiin tänään Ch-arvonimi! Ori on ensimmäinen omistamani hevonen, joka on saanut jonkun näyttelyihin liittyvän arvonimen. Olen luonnollisesti niin innoissani, etten meinaa pysyä nahoissani. Vielä kun saisi Riskan näyttelyihin niin, että saataisi herralle se VIR MVA -arvonimestä puuttuva serti. Sitä pitäisi tietysti juhlistaa jollakin tavalla, vaikkapa järjestämällä koulukilpailut!

30.12.2012 Päiväkirjamerkintä (© omistaja)
Tein arviota, kuinka paljon pisteitä Riska saisi KRJ:n laatuarvostelussa, jos se nyt arvosteltaisi. Pisteitä laskiessani minulle juolahti mieleen, miksi Riskalla ei ole vielä Ch- tai VIR MVA -arvonimeä. Niinpä tutkin Näyttelyiden kermaa -sivuston sääntöjä ja huomasin, että itse asiassa Riskalle voisi kyllä jo anoa Ch-arvonimeä, mutta VIR MVA -arvonimen saamiseen vaadittaisi vielä yksi serti. Täytyykin yrittää tunkea Riska näyttelyihin pikapuoliin, jos vaikka saisimme tuon puuttuvan sertin haalittua. Edes toisella arvonimellä saisi jo kaksi lisäpistettä laatuarvostelussa, ja jälkeläisnäytön ollessa vielä suppea nuo lisäpisteet voivat hyvinkin tulla tarpeeseen.

14.11.2012 Päiväkirjamerkintä (© omistaja)
Riska on kotiutunut Hetken Suomenhevosiin hyvin. Olemme aloittaneet valmentautumisen työskentelemällä päivittäin puolen tunnin ajan kentällä ja hioneet helppoja koululiikkeitä. Kuntoiluna olemme tehneet pitkiä maastolenkkejä, joista Riska näyttää nauttivan kovasti: Se astelee innokkaasti eteenpäin korvat hörössä, ja kun pyydän oria lisäämään vauhtia, se vastaa oitis pyyntööni - aivan kuin se olisi vain odottanut lupaa mennä kovempaa. Yhdessä puuhastelemisen ohella sekä ratsain että maasta käsin olen myös päässyt tutustumaan uuteen oriini paremmin, ja pidän totisesti tästä orista päivä päivältä vain enemmän! Vaikka olenkin suhtautunut vähän epäillen "valmiisiin" hevosiin ja siksi ostanut mieluiten varsoja kuin aikuisia hevosia, Riska oli kieltämättä erinomainen hankinta.

10.11.2012 Päiväkirjamerkintä (© omistaja)
Näin pari päivää sitten ilmoituksen komeasta sph-orista, joka oli myynnissä virtuaalitalli Steckerin lopettaessa. Ihastuin oriin heti ja tein siitä ostotarjouksen. Tänään ori, nimeltään Hiskin Riskipeli mutta tutuille vain Riska, sitten saapuikin meille Hetken Suomenhevosiin. En ole koskaan omistanut tällaista hevosta: Riska on entisellä omistajallaan kantakirjattu toiselle palkinnolle, ja näyttelyissä se on saanut sertejä toisensa perään. Riskan hienous ei jää vain ulkonäköön, vaan ori on tuonut myös koulukilpailuista ruusukkeita kotiin ison kasan.

Riska on ehtinyt viettää kisaeläkettä jo entisen omistajansa hoivissa tovin. Vaikka ori ei joudukaan enää takaisin kilpailukentille, se pääsee kouluvalmennuksiin pitämään taitojaan yllä ja ehkä vielä oppimaan jotain uuttakin. Valmentautumisellamme on päämääräkin: KRJ:n laatuarvostelu ensi vuoden puolella.

26.03.2012 Päiväkirjamerkintä (© Toffe)
Hiljattain 9 vuotta täyttänyt ori on viettänyt rauhallista aikaa, nyt kun omistajalla ei ole ollut omien kiireiden takia aikaa kilpailuttaa hevosia niin paljon. Riska on kuitenkin saavuttanut laatuarvosteluihin tarvittavat sijoitukset. Ori taitaa siis vähitellen lopetella kilpailu-uraansa ja siirtyä jalostusorin leppoisille päiville! Nuoren iän takia se saattaa olla hieman outo ratkaisu, mutta turha kisauttaminenkaan ei tunnu järkevältä ratkaisulta. Näin ollen Riska saa nauttia pitkistä maastolenkeistä ja tietenkin tammavieraistaan...

Riska kantakirjattiin helmikuussa kolmospalkinnolle, joka on tietenkin todella upea tulos (ja ori käyttäytyi tilaisuudessa jälleen mallikelpoisesti!), mutta ilmoitin orin kuitenkin uudelleen tilaisuuteen kakkospalkinnon toivossa.

24.12.2011 Päiväkirjamerkintä (© Toffe)
"Näin joulun kunniaksi kävimme suuren porukan kanssa joulumaastossa. Porukkaa veti Toffe (ratsunaan Eemil), ja lisäksi tallin työntekijät ja satunnaiset (perhe)tuttavat pääsivät mukaan. Hevosiksi valittiin Eemilin lisäksi Repe, Riska, Make, Ville, Eerika, Tuikku, Emma, Essi ja Viska. Lisäksi tallin kengittäjä pääsi mukaan Oonan kanssa kärryillä. Vaikka porukka oli melko suuri, meni matka varsin mukavasti! Kaikilla oli oikein hauskaa, ja halukkaat pääsivät pitämään pienen hankilaukkakilpailun! Tallille palattuamme oli glögi- ja piparitarjoilu, ja hevoset saivat osakseen porkkanoita ja omenoita. Hyvää joulua kaikille!"

17.12.2011 Päiväkirjamerkintä (© Toffe)
Ajoimme tänään Riimin tallille Jalavakoskelle viiden tallin suomenhevosen kanssa. Riska oli yksi näistä, ja ne pääsivät osallistumaan näyttelyihin! Tullessamme paikalle näin toinen toistaan upeampia yksilöitä, oli suurta ja pientä suomenhevosta, rautiasta ja ruunikkoa, tammaa ja oria... Riska käyttäytyi kuin herrasmies - mikä yllätti minut - ja seurusteli aktiivisesti kahden mukaan tulleen tammamme, Vilpan ja Emmin kanssa. Kehään astellessamme ori oli hieman jännittynyt ympärillään tapahtuvasta hälinästä, mutta pysytteli kuitenkin lähellä eikä alkanut haastaa muiden orien kanssa riitaa. Tulos hämmästytti minut täysin: Riska oli jaetulla LKV1-sijalla! BIS-kehässä sattui vielä suurempi yllätys, Riska sai nimittäin jaetun BIS2 -palkinnon! Could not be any more prouder...

13.11.2011 Kouluvalmennus (© alhippa)
Saavuin ratsukon kotitallille pitämään valmennusta ja Toffe olikin orinsa Riskan kanssa jo kentällä valmiiksi verryttelemässä. Annoin ratsukon jatkaa vielä hetken verryttelyä ja seurasin ratsukon toimintaa. Varsinaisena valmennuksen aiheena tänää oli siirtymiset. Aloitimme siirtymiset ensin askellajista toiseen, eli harjoitusravista harjoituslaukkaan ja toisin päin. Toffella oli oriin heti hyvä ote ja Riskakin tuntui olevan täysillä jutussa mukana. Siirtymiset askellajista toisen ei tuottanut minkäänlaista ongelmaan. Siirryimme oleellisempaan harjoitukseen eli harjoitusravista keskiraviin ja jälleen harjoitusraviin. Toffe teki töitä orin kanssa kokoajan, joka tuntui hieman kuumenevan ja innostuvan. Kehoitin Toffea pysymään selässä rauhallisena ja jatkamaan napakoin avuin. Riska tuntuikin taas hivenen tasaantuvat ja siirtymiset näyttivät hyviltä. Kun ravisiirtymiset näyttivät sujuvat siirryimme laukkasiirtymisiin harjoituslaukkasta keskilaukkaan ja jälleen harjoituslaukkaan. Jälleen aluksi Riska selkeästi hivenen lämpeni, mutta Toffe pysyi selässä rauhallisena ja rauhoitti orinkin menoa vähitellen. Laukkasiirymiset näyttivät hetken touhuamisen jälkeen aivan yhtä hyviltä, kuin ravisiirtymiset, joten päätin lopettaa valmennukset itsenäiseen loppu verryttelyyn. Samalla kuitenkin vielä kehuin Toffen vakaata ja rauhallista istuntaa sekä apuja ja orin hyvää työmoraalia innostumisesta huolimatta. Myös orin selkeät siirtymisen vaihtelut pistivät positiivisessa mielessä silmään.

Hetken Suomenhevoset on virtuaalitalli! | © Hetken Suomenhevoset 2012-2015